Beszámoló a Ballonpiknik Őcsény 2023 konferenciáról

ballonkonferencia

Ez már a második ilyen rendezvénye volt a Pannónia ’76 Alapítványnak. Ez meglátszott a rendezésen és az egész szervezésen, lebonyolításon. Mindenki tudta a dolgát, mindenki önzetlenül segített.

Feldolgoztuk és felhasználtuk az első konferencia tapasztalatait, anyagait. Így született meg a HA-001 Magazin, ami a magyar hőlégballonozás lapja lehet a jövőben. Ez az első szám inkább történeti jelentőségű, gyűjtőknek való. Tartalma az őcsényi Ballonmúzeum képeit villantja fel, és bemutat néhány előadást az első Ballonpiknikből. Nem ígérhetjük, hogy rendszeresen papír formában fog megjelenni a későbbiekben, ezt mindig az aktuális támogatási helyzet határozza meg. 

Pályázati forrás segített bennünket ahhoz, hogy alapítványunk, múzeumunk, Ballonpiknik rendezvényünk imázsát logózott pólókkal, jelvényekkel, felvarrható emblémákkal is erősítsük. Látogatóink adományokkal hálálták meg, hogy hozzájuthattak ezekhez az ajándéktárgyakhoz.

A szervezés gördülékenységét nagyban segítette az az örvendetes tény, hogy Őcsény község és a hőlégballonos szereplők természetes módon, szinte kérés nélkül nyújtottak segítséget a szervezéshez és a rendezvény lebonyolításához. Ezzel alapítványunk egyik fő célkitűzése – a falu és a hőlégballonosok összefogásának megvalósítása – sokat haladt előre.

Sokakban felmerülhet, hogyan és miből lehet egy ilyen színvonalas konferenciát megvalósítani. Nos, hosszú lesz a felsorolás, de ha valaki kíváncsi erre, annak hosszú listát kell végigolvasnia.

  • Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság, HUNG-2022 Pályázatán alapítványunk 2 millió forintot nyert, amit erre a konferenciára költöttünk rá teljes összegében. 
  • A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapítvány gondozásában a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati forrása a NEAN-KP-1-2022 pályázaton nyert 750 000 Ft nagy részét a reklámajándékok gyártására fordítottuk.
  • Őcsény község képviselő-testületének jóindulatú hozzáállása. 
  • Fülöp János polgármester védnökségi hozzájárulása, a büfé, pogácsa, üdítő italok, bográcsos vacsora finanszírozása.
  • Klézli Ferenc alpolgármester és kedves neje, főzési tudománya, a baráti vacsora elkészítése.
  • Horváthné Ritter Piroska bizottsági elnök személyes segítsége. 
  • Nemes Dávid őcsényi aktivistánk, szállásmesterünk, szervező csapatunk helyi segítője, aki péntek este egy komplett halászlévacsorával köszöntött bennünket a szervező csapat fergeteges buliján, a várdombi Körtefa Vendégházban. 
  • Stieber József alapítványi elnökünk és cége, a STIEBER Levegőtisztaság-védelmi Bt. segítő munkatársai.
  • A Stieb-Air hőlégballon-egyesület csapata.
  • A Sós család szakmai, szellemi és fizikai és anyagi segítsége. 
  • A Hőlégballon Szakmai Oktatási Szervezet – Böddi Lajos, Simon Sándor, Beleznai Péter – és a kecskeméti hőlégballonos csapat segítsége. 
  • A Magyar Ballon Szövetség elnöke, Nagy Péter és az Őcsénybe szervezendő Magyar Nemzeti Hőlégballon Bajnokság 2023 szervezője.
  • Árvai László és a Református Gyülekezeti Ház munkatársai.
  • És biztos sorolhatnám még, akik segítettek abban, hogy közel 3 millió forintból és sok-sok önkéntes munkából megvalósult ez a rendezvény.

Már pénteken lejött a szervező csapat Budapestről és Kecskemétről, és lezajlott a tárgyalás a polgármester úrral és a jegyző asszonnyal az őszi nemzeti bajnokság megszervezésének lehetőségeiről, Nagy Péter, a Magyar Ballon Szövetség elnökének előterjesztésével.

Szombat reggel 9-kor elkezdődött a megnyitó Stieber József alapítványi elnök vezényletével. A rendezvényt üdvözölte Őcsény község polgármestere, Fülöp János. Egyperces néma gyásszal emlékeztünk Szűcs Sándor Alapítónkra és Vona István kuratóriumi tagunkra. Minden előadó eljött és felkészült, megtartotta előadását. Az utolsó előadás után a termet átrendeztük, és megterítettünk a vacsorához, amelyet zenés buli követett. Az átrendezés alatt alkalom nyílt a múzeumunk megtekintésére is.

A vasárnap reggelre tervezett szabad repülés időjárási okokból elmaradt, így gyorsabban elbonthattuk a rendezvény díszleteit, és közben az önkormányzati hivatal tanácstermében lezajlott a kereskedelmi pilóták oktatási szemináriuma. 

Dolgozni fogunk azon, hogy ez a széles körű összefogás megmaradjon és fejlődjön.

pannonia76
Author: pannonia76

Pannónia '76 Alapítvány és az őcsényi Hőlégballon-történeti Gyűjtemény (Ballonmúzeum)

Leave A Comment